Výstava Momentalis realis na Bezdězu

František Kříž - výstava hudební nástroje, dřevořezby, obrazy, mozaiky  "Momentalis realis na Bezdězu"-

VÝSTAVA PRODLOUŽENA DO 30.ŘÍJNA (SOBOTA+NEDĚLE A SVÁTEK).

Můžete vše shlédnout v době od 1. srpna do 30. září 2022 v podstřeší Purkrabského paláce hradu Bezděz..

výstava se bude jmenovat Momentalis realis,

vystavovat budu obrazy - olejomalba, hudební nástroje-největší kytara zapsaná v knize rekordů, housle abstraktních tvarů, violoncella, unikátní kytara s ukulele v jednom těle, mozaiky, dřevořezby a sochy a jiné.. S pozdravem František Kříž

Jmenuji se František Kříž, pocházím z jižních Čech a věnuji se malbě obrazů, dřevořezbě, vytvářím mozaiky, dále  vyrábím hudební nástroje, mnohdy neobvyklých tvarů a různě zdobených. Moje kytara je zapsaná v Knize rekordů(největší kytara).  Objevil jsem se také v roce 2020 v pořadu Toulavá kamera. Vystavoval jsem např. na zámku Dobříš, v lázních Vráž, v Českobudějovickém Rozhlasu,  každoročně se účastním Dnů otevřených ateliérů. Malování jsem se začal věnovat v 28 letech, později, když moje dcery studovaly  hru na nástroje, jsem zkoušel nástroje opravovat, až jsem je později začal i vyrábět. Jelikož pracuji v oboru stavebnictví, nechal jsem se tím ovlivnit při tvorbě plastik a mozaiky.

Největší část výstavy tvoří obrazy, které jsem dělal bez jakékoli předlohy. Většinou jsou to náměty a nápady, které jsou napsané u toho obrazu. Jsou to barevnější věci, protože si myslím, že na tom světě potřebujeme být také veselí,“ říká.

Expozice ale představuje i pár klasičtějších děl. „Chtěl jsem, aby bylo vidět, že umím kreslit také klasicky. Chaloupek a kapliček jsem namaloval poměrně hodně. Tady je ale třeba i obraz zachycující pardubické dostihy, protože jsem vždycky chtěl nakreslit nějaké koně,“ vysvětluje František Kříž.

Na výstavě bude skutečně k vidění kytara Františka Kříže, kterou pelhřimovská agentura Dobrý den zapsala do knihy rekordů jako největší. Měří 185 centimetrů. „Tu jsem vyráběl na rekord. Pořád jsem dělal kytaru větší a větší, aby mi zněla, když jsem hrál v hospodě,“ dodává umělec s úsměvem.